School of Rituals 5 t/m 7 oktober 2015

Rituelen in breed perspectief - werkconferentie in Drakenburg te Baarn


Het Moment organiseert in samenwerking met de Funeraire Academie voor het eerst in Nederland de werkconferentie School of Rituals. U bent van harte welkom op het Conferen Drakenburg in Baarn voor 3 dagen workshops, lezingen en ontmoetingen!

Ik zal zelf de workshop TOT DE DOOD - OF EEN RITUEEL - ONS SCHEIDT verzorgen. Zie voor meer informatie hieronder:

Ritueel begeleiden in breed perspectief

Rituelen zijn symbolische handelingen en zo oud als de mensheid zelf. De belangstelling voor rituelen is weer helemaal terug, vooral in de uitvaartwereld. In de uitvaartwereld is de ritueelbegeleider een begrip geworden. Naast afscheidsbijeenkomsten zijn er ook gedachtenisvieringen waaraan de ritueelbegeleider meewerkt. De afgelopen decennia wordt steeds duidelijker, dat ondanks de ontkerkelijking de belangstelling voor rituelen groeit. Mensen zijn altijd op zoek naar passende vormen met betekenisvolle inhoud.

De behoefte aan rituelen echter overstijgt het afscheidsmoment. We zien meer trouwrituelen en geboorterituelen. Steeds vaker wordt een ritueel ook ingezet voor andere scharniermomenten: bij samengestelde gezinnen, bij adoptie van kinderen, bij toetreden tot een woongroep of een nieuwe werkkring. Ook initiatierituelen, coachrituelen en scheidingsrituelen verheugen zich in een groeiende aandacht. 

Ben jij een professional die inspiratie, verbinding en verdieping zoekt?

De doelgroep voor deze werkconferentie betreft een breed publiek. Naast ritueelbegeleiders, uitvaartbegeleiders, rouwbegeleiders en trouwambtenaren is er ook aanbod voor mensen uit de zorg en het bedrijfsleven. Alle professionals, die rituelen toepassen in hun werk of die dat willen ontwikkelen, zijn van harte welkom.

De interesse in het ritueel begeleiden verbreedt zich de laatste jaren en daarmee groeit de behoefte aan ontwikkeling. Bij het opleiden van de ritueelbegeleiders ligt de focus voor Het Moment op het ritueelcompetent maken van de professional. Deze driedaagse biedt je een kennismaking met het jonge vakgebied van de ritueelbegeleider, een verdieping of een verbreding van het ritueel begeleiden en de kans om andere professionals te ontmoeten en inspiratie op te doen. 

Wat levert het op?

Tijdens deze driedaagse werkconferentie krijgt u de kans om op verschillende manieren kennis te maken en ervaring op te doen met rituelen. Er zijn verschillende workshops op het gebied van afscheid, initiatie, relatie en werk en u kunt deelnemen aan 3 daarvan. Daarnaast is er elke dag een plenair gedeelte en op de dinsdagavond is er een lezing. 

Het programma:

Er staat een prachtig programma op stapel, waarbij de focus ligt op doen en ervaren. Maandag is er een gezamenlijke start, waarna in de middag en de avond de 1e workshop plaatsvindt. Dinsdag is de 2e workshop in de ochtend en de middag. Dinsdagavond is er een open lezing waar ook externe gasten welkom zijn. Woensdag is de 3e workshop in de ochtend en de middag en daarna ronden we aansluitend de driedaagse gezamenlijk af.

Het plenaire gedeelte van de maandag gaat over ‘ritueelcompetent’. Professor Martin Hoondert van de Tilburg University verzorgt een theoretische inleiding. Het is het uitgangspunt voor de hele driedaagse. De plenaire gedeelten van dinsdag en woensdag laten een hele andere benadering zien van het werken met rituelen. Het gaat dan om de expressie en de ervaring met rituelen. Aan het programma van de dinsdagavond wordt nog gewerkt. Deze informatie staat ook op de Social Media: Het Moment en Facebook. Hermien Embsen en Ton Overtoom, de initiatiefnemers van de driedaagse, doen gezamenlijk de afsluiting. 

Er is een divers aanbod aan workshops en in elk daarvan wordt een andere invalshoek van het ritueel begeleiden belicht. Tijdens de werkconferentie kun je deelnemen aan 3 workshops, elke dag 1. Een workshop duurt 5 uur verdeeld over 2 dagdelen met een lunch/dinerpauze.

Hieronder lees je iets over de inhoud van de workshops en de achtergrond van de workshopleiders. Op het aanmeldingsformulier geef je aan waar je voorkeur naar uitgaat. We vragen je om 2 reservekeuzes te maken.

Impressie van een ritueel

Overzicht van de workshops en workshopleiders:

01:  Word MasterChef in MarriageRituals! - door Gemma van Baasbank

02:  Rouw en Rituelen - door Ton Overtoom

03:  Rituelen rond rouw en verlies bij mensen met een verstandelijke beperking - 

                                                                           door Annemieke Kappert

04:  Rituelen bij het levenseinde -  door Marian van der Veen

05:  Rituelen in, over, met de natuur - door Tineke Nugteren

06:  Rituelen bij loopbaancoaching - door Hermien Embsen

07:  De weg naar het midden - Rituelen bij transities - door Rien van der Zeijden

08:  Herdenkingsrituelen - door Katrien Smeyers

09:  Tot de dood -of een ritueel- ons scheidt   - door Wianda van der Pluijm

10:  Anders kijken met rituelen - door Willemien Jansen - van de Scheur

mail@zilverenmaan.eu  © Wianda Zilveren Maan 2015